Hovädzí plátok samaria

Hovädzí plátok samaria

Ak sa postíte, tak dnešný recept si zrejme odložíte na neskôr. Potom si však určite pochutíte. Názov znie vznešene: hovädzí plátok samaria. Prečo toto meno? Michalovi Hercegovi to vysvetlil Hlavný majster odbornej výchovy Branislav Doležal zo Súkromnej strednej odbornej školy v Šamoríne.

Hovädzí plátok samaria Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Suroviny:

  • Hovädzie zadné 1 500 g
  • Cibuľa 150 g
  • Paprika struky 100 g
  • Paprika mletá sladká 20 g
  • Čierne korenie mleté 1 g
  • Soľ 20 g
  • Olej 500 ml
  • Strúhanka 250 g
  • Vajcia  6 ks

Hovädzie mäso krájame krížom cez vlákna na plátky, naklepeme, osolíme, okoreníme a obaľujeme v strúhanke a vyšľahaných vajciach. Opečieme na rozpálenom oleji, po orestovaní mäso vyberieme a v základe restujeme nakrájanú cibuľu. Pridáme mletú červenú papriku, podlejeme vodou a do vriaceho základu vkladáme restované plátky mäsa. Dusíme do zmäknutia mäsa. Šťavu dochutíme soľou.

Domáca tarhoňa

  • Vajcia 8 ks
  • Múka hrubá podľa potreby cca 800 g
  • Olej 200 ml
  • Soľ   

Do misy rozbijeme vajcia a vmiešavame múku postupne a podľa potreby aby vzniklo tuhé cesto ktoré nastrúhame na hrubo na plech alebo čistú utierku, necháme presušiť. Vysušenú tarhoňu restujeme na oleji, osolíme. Restujeme do zlato hneda. Podlejeme vriacou vodou (2 násobok vody na množstvo suchej tarhoňe). Zakryjeme a v rozohriatej rúre dusíme cca 20-25 minút. Po dokončení vyberieme z rúry, podlejeme ešte trochou vody, necháme chvíľku postáť a podávame. Dochucovať môžeme počas dusenia, cibuľou, paprikou, pórom.

Zajtra si pripravíme domácu klobásu...

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame