Melence, sladká krúpová kaša s hrozienkami, či slaná s opraženou cibuľkou, zvarová polievka, zemiaková baba...
Chutných, jednoduchých a zdravých receptov má región Hornej Nitry neúrekom a pretože Prievidžanov prezývajú bôbári, dnes sme si do Kulinária vybrali recept súvisiaci s touto zdravou strukovinou, ktorá sa v minulosti pestovala vo veľkom v Prievidzi a jej okolí. A kto iný by nám mohol ponúknuť recept ako zástupcovia Klubu bôbárov, ktorí majú bôb vo svojom znaku. Skôr, ako sa však dostaneme k receptu, mi viac o činnosti Klubu, ale aj o tom, ako Prievidžanom prischla prezývka bôbári, povedala jeho členka Margita Mihálová a predseda Milan Paluš.
Bôbová kaša Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme recept:
Na bôbovú kašu, tzv. púčialku, potrebujeme: 50 dekagramov suchého bôbu, dva zemiaky, dve väčšie cibule, biele korenie, maslo, soľ, slaninu na vypečenie a hladkú múku na zápražku.
A ako si túto regionálnu špecialitu pripravíme? Suchý bôb dáme namočiť na 24 hodín. Potom ho ošúpeme, dáme variť do vody, po pol hodine varenia pridáme do rozvareného bôbu nakrájané zemiaky. Keď zmäknú aj zemiaky, pridávame zápražku a z uvarenej hmoty spravíme pučaním alebo mixovaním kašu. Do kaše pridávame usmaženú cibuľu a dochutíme maslom, soľou a bielym korením a na hotovú kašu dáme opraženú slaninku.