Fašiangové šiškové variácie s Andreou Miklášovou z Bratislavské šišky 5

Fašiangové šiškové variácie s Andreou Miklášovou z Bratislavské šišky 5

Šišky - sladké dobroty, ktoré sa u nás v rôznych podobách pripravujú najmä na fašiangy, majú vo svete veľa slávnych príbuzných.

Korene tohto dezertu siahajú až do Izraela, odkiaľ sa rozšírili do Európy. Historická zmienka sa o nich objavila aj na Slovensku v Česku, Maďarsku či Poľsku. Do Spojených štátov amerických sa dostali až neskôr, vďaka európskym kolonizátorom.

Dnes sú americké šišky – donuts (čítaj donats) populárnymi americkými raňajkami a ročná spotreba týchto presladených, cukrovými polevami glazovaných šišiek už koncom minulého storočia prekročila v USA magickú hranicu desať miliárd.

V jedení šišiek nepoznajú mieru ani Kanaďania, ktorí sa „hrdia“ nielen enormnou spotrebou, ale aj najhustejšou sieťou predajní na svete – jedna na desaťtisíc obyvateľov.

Vo východnej Európe sú šišky najbežnejšie v Poľsku, Rusku, na Ukrajine a v Bielorusku - v každej z týchto krajín milovali šišky s rôznymi prísadami – s práškovým cukrom, džemom, marmeládou.

Vďaka Andrey Miklášovej, ktoré pečie šišky každý deň sa môžeme zoznamovať s rôznymi variáciami a chuťami šišiek aj v Kulináriu Rádia Regina. Napriek tomu, že ich pečenie je pre ňu už rutinou Tatianu Šuškovú zaujímalo:

Fašiangové šiškové variácie s Andreou Miklášovou z Bratislavské šišky 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnešný recept pripravíme teda podľa Andrey Miklášovej z Bratislavských šišiek veľmi rýchlo.

Potrebujeme:

  • 150 gramov hladkej múky
  • 200 gramov bieleho jogurtu
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 úpolievková lyžica rumu
  • Trochu citrónovej kôry
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva


Preosiatu múku nasypeme do misky, pridáme prášok do pečiva, vajce a všetky ostatné suroviny. Cesto dôkladne vymiešame, necháme odstáť desať minút, aby sa všetky ingrediencie spojili. Cesto vyvaľkáme na pomučenej doske a vykrojené šišky vysmážame v dostatočnom množstve horúceho oleja. No a v nedeľu si vyskúšame šiškový recept so šľahačkovou smotanou.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame