Fašiangové šiškové variácie s Andreou Miklášovou z Bratislavské šišky 1

Fašiangové šiškové variácie s Andreou Miklášovou z Bratislavské šišky 1

Aj keď sa to nezdá, od 7. januára až do 16. februára máme Fašiangy – čas hodovania, veselosti a zábavy.

Aj tá trocha, ktorá z týchto sviatkov v súčasnosti zostala, sa kvôli obmedzenému stretávaniu tento rok konať nebude. 

Ale o čo sa nemusíme pripraviť, sú fašiangové dobroty na tanieroch.
Tento týždeň bude v našom Kulináriu patriť typickému fašiangovému jedlu - šiškám. A to doslova.

Tatiana Šušková vám ponúkne niekoľko variácií šiškových receptov, po ktoré si zašla do prevádzky Bratislavských šišiek a ktoré je ponúkla Andrea Miklášová, Spolu s priateľmi sa rozhodli obohatiť rozmanitú gastroscénu hlavného mesta o tradičné šišky.

Fašiangové šiškové variácie s Andreou Miklášovou z Bratislabvské šišky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na klasické kysnuté šišky potrebujeme:

  • ½ kg hladkej múky
  • 2-3 dcl mlieka
  • 40 gramov práškového cukru
  • 1 celé vajce
  • 3 vaječné žĺtky
  • 42 gramov droždia
  • Olej
  • 4 pol lyžice rumu
  • Štipka soli
  • Kôra z citrónu alebo pomaranča

Múku preosejeme a so všetkými surovinami izbovej teploty dáme spoločne do misy. Pridáme vykysnutý kvások, ktorý pripravíme z teplého mlieka, kvasníc, lyžičky múky a cukru. Cesto dôkladne vypracujeme a necháme cesto vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, vykrajujeme šišky, ktoré necháme ešte prikryté prekysnúť. Vysmážame v dostatočnom množstve oleja do zlatista.

Tak to boli dnes kysnuté šišky – zajtra si pripravíme šišky bez kysnutia a povieme si zopár ďalších trikov, aby sa nám naozaj vydarili. 

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame