Aj keď sa to nezdá, od 7. januára až do 16. februára máme Fašiangy – čas hodovania, veselosti a zábavy.
Aj tá trocha, ktorá z týchto sviatkov v súčasnosti zostala, sa kvôli obmedzenému stretávaniu tento rok konať nebude.
Ale o čo sa nemusíme pripraviť, sú fašiangové dobroty na tanieroch.
Tento týždeň bude v našom Kulináriu patriť typickému fašiangovému jedlu - šiškám. A to doslova.
Tatiana Šušková vám ponúkne niekoľko variácií šiškových receptov, po ktoré si zašla do prevádzky Bratislavských šišiek a ktoré je ponúkla Andrea Miklášová, Spolu s priateľmi sa rozhodli obohatiť rozmanitú gastroscénu hlavného mesta o tradičné šišky.
Fašiangové šiškové variácie s Andreou Miklášovou z Bratislabvské šišky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na klasické kysnuté šišky potrebujeme:
- ½ kg hladkej múky
- 2-3 dcl mlieka
- 40 gramov práškového cukru
- 1 celé vajce
- 3 vaječné žĺtky
- 42 gramov droždia
- Olej
- 4 pol lyžice rumu
- Štipka soli
- Kôra z citrónu alebo pomaranča
Múku preosejeme a so všetkými surovinami izbovej teploty dáme spoločne do misy. Pridáme vykysnutý kvások, ktorý pripravíme z teplého mlieka, kvasníc, lyžičky múky a cukru. Cesto dôkladne vypracujeme a necháme cesto vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, vykrajujeme šišky, ktoré necháme ešte prikryté prekysnúť. Vysmážame v dostatočnom množstve oleja do zlatista.
Tak to boli dnes kysnuté šišky – zajtra si pripravíme šišky bez kysnutia a povieme si zopár ďalších trikov, aby sa nám naozaj vydarili.