Viete si predstaviť slovenskú kuchyňu bez zemiakov?
Väčšina z vás ani nie, pretože po obilí ide asi o najvšestrannejšiu surovinu. Zemiaky boli kedysi chlebom každodenným aj v regióne Horná Nitra, odkiaľ vám tento týždeň prinášame v našom Kulináriu regionálne recepty. Tým dnešným bude obľúbená zemiaková baba. Mali však v tomto kraji zemiaky nejaké špeciálne krajové pomenovanie? Tatiane Šuškovej odpovedajú Milan Paluš a Margita Mihálová z prievidzkého Klubu bôbárov:
Zemiaková baba Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na zemiakovú babu z Prievidze potrebujeme surové zemiaky, vajce, majoránku, hladkú múku, cibuľu, cesnak, čierne korenie, trochu rasce a soľ. Surové zemiaky očistíme, postrúhame, pridáme vajce alebo dve, veľmi málo hladkej múky, trochu nakrájanej cibule, veľa roztlačeného cesnaku, osolíme okoreníme, pridáme rascu, majoránku a soľ. Túto zmes dobre premiešame a v tvare placiek pečieme na oleji alebo bravčovej masti na panvici. A pretože Prievidžanov prezývali bôbári, zajtra vám v Kulináriu v rámci živého vysielania Magazínu z vášho mesta ponúkneme recept na bôbovú kašu, tzv. pučialku.