Tento týždeň vám ponúkame recepty zo Starej Turej. Včera to boli opražené slíže zo zemiakového cesta s bryndzou – a dnes nám nachystá ďalšiu lahôdku miestna gazdinka Jitka Durcová. Rozprával sa s ňou Miroslav Würfl.
Suchý zákusok - triesky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Toľko Jitka Durcová zo Starej Turej. Dnes pripravovala suchý zákusok, ktorý na kopaniciach volajú triesky.
SUROVINY:
- vajcia
- kryštálový cukor
- polohrubú múku
- včelí vosk
- aníz
Tento zákusok môžeme pripraviť z 5-tich alebo aj z 10-tich vajec. Koľko vážia vajíčka, tak toľko si pripravíme kryštálového cukru a polohrubej múky. Najprv zmiešame vajíčka s cukrom a postupne pridávame múku. Zmes zľahka vymixujeme, a včelím voskom zabaleným v handričke potrieme rozohriaty pekáč. Z cesta vytvoríme v pekáči po kratšej strane asi centimeter hrubé pásiky, ( tie sa nám neskôr rozlejú) posypeme ich anízom a v rúre pečieme pri teplote 200°C. Keď začnú konce ružovieť, cesto podberieme nožom, zatočíme do tvaru trubičky a ešte teplé podávame.