So spoluautorkou knihy „Životospráva pri liečbe nádorov tráviacej sústavy“ – s nutričnou poradkyňou Jankou Trebulovou, vám Janka Bleyová - aj dnes ponúkne recept s pridanou hodnotou, teda informáciami o výživových vlastnostiach niektorej zo surovín použitých pri príprave jedla. A čo to bude dnes? Počúvajte – dozviete sa.
Steakové šapiňony plnené ricottou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujme si teda čo potrebujeme na prípravu Steakových šampiňónov plnených ricottou.
- 4 kusy portobello šampiňónov
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- pol šálky rukoly
- najemno nakrájanú cibuľu
- 1 šálku nastrúhaného syru
- jednu šálku ricotty
- dve polievkové lyžice kukurice
- polievkovú lyžicu olivového oleja
- mleté čierne korenie
- soľ
A ako pri príprave tejto dobroty, postupuje výživová poradkyňa Janka Trebulová?
Rúru si predhreje na 180 stupňov a na plech položí papier na pečenie. Šampiňóny zbaví stopiek a vydlabe vnútro. Potom huby poukladá na plech, potrie olivovým olejom, osolí a okorení ich. Takto pred - pripravené šampiňóny dá zapiecť na 15 – 20 minút. Kým sa pečú, pripraví plnku. Na rozohriatu panvicu pridá olivový olej, cibuľu nakrájanú na jemno, cesnak nakrájaný na plátky, zľahka dochutí soľou a 2 – 3 minúty opeká. Následne pridáva na drobno pokrájané šampiňónové nožičky a rukolu. Túto zmes potom premiestni do misky a primieša k nej ricottu, syr a kukuricu. Pred – pečené šampiňóny vytiahne z rúry a zbaví ich vody, ktorú pustili. Naplní pripravenou zmesou a zapeká ešte 10 – 15 minút. Podáva s uvarenými zemiakmi, alebo obľúbeným šalátom.
Pridanou hodnotou tohto jedla sú aj tieto informácie od odborníčky na zdravú výživu.
Napriek tomu, že huby viacerí považujú za hmotu, ktorá nič neobsahuje, vo všeobecnosti huby obsahujú množstvo prospešných látok. Číňania to poznajú už tisíce rokov, pretože veľmi často huby používajú nielen v kuchyni, ale aj na liečenie. Huby totiž obsahujú množstvo bielkovín, vlákniny a veľmi nízky obsah tukov. Obsahuje aj množstvo vitamínov ako napríklad A, C, biotín, betakarotén, kyselinu listovú, tiamín. Okrem vitamínov aj mnohé stopové prvky. Obsahujú napríklad aj imunoglukány, ktorý podporuje imunitu organizmu. Šampiňóny majú aj antibakteriálny účinok, výborný je proti zápche, a aj podporuje rozvoj bifidobaktérii v čreve, čím zvyšuje imunitu organizmu.