Majú ho na východnom Slovensku aj na strednom a pochutnávajú si na ňom aj na slovenskom juhu. Bezmäsitá špecialita vonia najmä v jesennom a zimnom období , pretože sa v ňom stretávajú zemité chute zemiakov a kapusty. Na prípravu nie je zložitý a zasýti hneď niekoľko hladných žalúdkov. Ak sme nenapovedali dosť, počúvajte ďalej, doplní Hana Michalčíková a autorka tohto týždňových receptov Serena Hitková z Pozby.
Staroslovenský podlistník Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na dnešný recept Sereny Hitkovej - Staroslovenský podlistník budete potrebovať:
- 1,2 kg zemiakov
- 2 dcl sladkej smotany alebo mlieka
- 2 vajcia, soľ
- 2 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie
- 4 dkg hladkej múky
- olej a kapustné listy.
Pripravujeme ho nasledovne: zemiaky postrúhame a vytlačíme z nich šťavu, primiešame smotanu , rozšľahané vajcia a múku. Zmes ochutíme soľou a prelisovaným cesnakom . Plech natrieme olejom a po celej ploche vyložíme umytými a vysušenými kapustnými listami, na to dáme zemiakovú zmes a dáme piecť do vyhriatej rúry. Upečieme do ružova a horúce potrieme masťou. Podávame s kyslou kapustou.