Kapor na čierno

Kapor na čierno

Staré kuchárske knihy dokážu byť pestrou inšpiráciou na oživenie tradičných receptov.
Ryba na štedrovečernom stole má dnes vo viacerých domácnostiach podobu vyprážaných kaprích podkovičiek.

Aj v dnešnom kulináriu, v ktorom tento týždeň listujeme v zbierke starých receptov Nikoly Maliňákovej, autorky kulinárskeho blogu – Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa spolu s Tatianou Šuškovou pri tradícii rýb zostaneme, dokonca budeme
na hlavné jedlo potrebovať aj klasického kapra:

Kapor na čierno Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kapor na čierno

  • 1 a ½ kg kapra
  • Soľ
  • 20 dkg zeleniny (zeler, mrkva, petržlen)
  • 8 dkg cibule
  • 5 zrniek čierneho korenia
  • 3 zrnká nového korenia
  • Bobkový list
  • Štipka tymiánu
  • Citrónová kôra
  • 6 dkg masla
  • 3 lyžice octu
  • 4 dkg strúhaného chleba
  • 4 dkg perníka
  • 1 lyžica šípkovej zaváraniny
  • ¼ l červeného vína alebo čierneho piva
  • 1 lyžica ríbezľovej zaváraniny
  • Kávová lyžička cukru
  • 3 dkg mandlí
  • 3 dkg hrozienok

Ak pripravujeme kapra na čierno, musíme pri zabíjaní zachytiť krv.
Rybu vyplákneme octom, ktorý taktiež uschováme. Kapra rozdelíme na diely, osolíme. Na masle speníme zeleninu a  cibuľu, pridáme strúhaný chlieb, perník a korenie. Omáčku rozriedime vínom, pridáme ocot, ktorým sme rybu vyplakovali a ak je omáčka priveľmi hustá, prilejeme vodu. Omáčku varíme 15 minút, potom do nej dáme pripraveného kapra a varíme ho 15 minút na miernom ohni. Kapra z omáčky vyberieme, omáčku precedíme a primiešame do nej zaváraninu, olúpané na rezančeky nakrájané mandle, umyté hrozienka a cukor upražený na karamel. Omáčku okyslíme citrónovou šťavou a 5 minút ju povaríme. Potom do nej vložíme kapra a necháme ešte prehriať. Kapor na čierno je najchutnejší, keď sa nechá preležať do druhého dňa.

Autorka: Tatiana Šušková Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame