Opekance

Opekance

Už o pár dní začnú naše kuchyne rozvoniavať tak, ako voňajú len raz do roka.
Na Vianoce.

Aby ste si stihli všetko naplánovať a pripraviť Tatianu Šušková nám už tento týždeň ponúkne recepty na sviatočné štedrovečerné menu. A pretože k Vianociam patria tradície – tak tradičné.

Zo zbierky starých kuchárskych kníh ich povyberala Nikola Maliňáková, ktorá na svojom blogu tvrdí, že špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa a ktorá sa pred tromi rokmi zmenou trvalého bydliska z Bratislavy na Záhorie učí byť ozajstnou farmárkou.
Tak rozvoňajme si s ňou kuchyne už tento týždeň.

Opekance Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Opekance sú naozaj len vianočným jedlom, pretože sa jedia len počas štedrovečernej večere. Na sviatočnom stole podávajú po oplátkach, pred hlavným chodom. V minulosti sa naozaj jedávali najmä na strednom a východnom Slovensku, na západe menej, ale ide naozaj o výborné a zdravé jedlo.  

Opekance/bobaľky/pupáky

  • 500 g polohrubá múka
  • 30 g čerstvého droždia
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 vajíčko
  • 100 masla
  • 50 g cukru
  • ½ ČL soli

V troche mlieka rozmiešame droždie s trochou cukru, zasypeme asi 1 PL múky, prikryjeme a necháme vzísť kvások. Ku kvásku pridáme zvyšné mlieko, vajce, roztopené maslo, cukor a múku, v ktorej sme rozmiešali soľ. Vymiesime nelepivé cesto, prikryté necháme nakysnúť. Cesto rozdelíme na viacero častí, z ktorých ušúľame tenšie valčeky. Z nich odkrajujeme asi 1 cm opekance, ktoré kladieme na vymastený plech.  Pečieme pri 180 stupňoch cca 10 – 15 minút, resp. kým trochu nezhnednú (nesmieme ich príliš dlho piecť lebo by sa vysušili).
Opekance obaríme horúcim mliekom a podávame s makom a cukrom, preliate roztopeným maslom.
 
A zajtra pridáme recept na rybaciu polievku. 


Autorka: Táňa Šušková Foto: Happy Baby SK

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame