Dnes, možno viac ako v minulosti, je otázka správnej výživy a ideálneho stravovania – oblasťou, v ktorej koluje najviac protichodných, ba až zavádzajúcich informácií. Aj to je dôvod prečo sa Janka Bleyová rozhodla jedlá do tohto týždňového Kulinária, pripravovať spolu s nutričnou poradkyňou Jankou Trebulovou.
Zdravá cviklová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ako ste sami počuli postup pri príprave zdravej cviklovej polievky je veľmi jednoduchý.
Potrebujete:
- 2 stredne veľké cvikle
- 1/4 kelu
- 1 - 2 petržleny
- zo 3 mrkvy
- 1 batát
- 1 cibuľu
- polievkovú lyžicu olivového, alebo repkového oleja
- kurkumu
- škoricu
- klinček
- soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Mrkvu a petržlen nakrájame na kolieska. Cviklu ošúpeme a s batátom a nakrájame na kocky. Na oleji si v hrnci orestujeme cibuľu, pridáme koreniny a po minúte kel nakrájaný na rezance. Premiešame a krátko osmažíme. Pridáme mrkvu, petržlen, cviklu aj batát. Zalejeme vodou, asi 1 cm nad zeleninu a varíme približne hodinu. Dochutíme podľa potreby a podávame s petržlenovou vňaťou.
Zajtra budete mať šancu ochutnať „zamatový puding“. Ak chcete vedieť z čoho tá dobrota bude – počúvajte opäť naše a vaše Kulinárium.