Tento týždeň vám ponúkneme gurmánske špeciality od našich západných susedov z Českej republiky. Na dnešný recept bol zvedavý Miroslav Würfl. Či nás aj zahreje, zisťoval u riaditeľky zahraničného zastúpenia českej turistickej organizácie na Slovensku - Nory Gill.
Mrkvová krémová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Toľko Nora Gill riaditeľka zahraničného zastúpenia českej turistickej organizácie na Slovensku, ktorá dnes pripravovala mrkvovú krémovú polievku. V krátkosti si zopakujme suroviny, ktoré budeme potrebovať:
Suroviny pre 4 porcie:
- 800 g mrkvy
- 200 g cibule
- 50 cl oleja
- soľ, čierne korenie, čili alebo cca 0,5 cm zázvoru (nemusí byť)
- 1,8 l zeleninového vývaru
- pažítka alebo vňať zelenej cibuľky
POSTUP:
Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké kolieska, cibuľu nakrájame najemno a všetko na oleji restujeme do skaramelizovania mrkvy, potom osolíme a okoreníme. Zalejeme vývarom a varíme, kým nie je mrkva mäkká. Potom rozmixujeme ponorným mixérom a niekoľko minút prevaríme. Dochutíme, ak je polievka príliš sladká, ochutíme štipkou čili alebo strúhaným zázvorom. Môžeme zjemniť sladkou alebo kyslou smotanou. Jednotlivé porcie ozdobíme nakrájanou pažítkou alebo zelenou cibuľkou a môžeme servírovať...
Zajtra si pripravíme zemiakové oškvarkové knedličky.