Aj dnes listujeme v niekoľkodielnej kuchárskej knihe Recepty z chalúpky, ktorá vyšla v Trávnici neďaleko Nových Zámkov. S Ľudmilou Čaplákovou sa rozpráva Michal Herceg.
Kuracie stehná na hríbovej omáčke Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
A takto si pripravíme kuracie stehná na hríbovej omáčke.
Potrebujeme:
- 2 kuracie stehná
- 30 dg čerstvých hríbov
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 zelenú papriku
- mletú rascu
- mletú sladkú papriku
- veľkú lyžicu hladkej špaldovej múky
- 0,5 dcl olivového oleja
- maslo
- 2 bobkové listy
- 1 veľkú lyžicu paprikového pikantu
- majoránku
- vegetu
- soľ
Do kastróla si dáme rozpáliť olivový olej a kúsok masla. Pridáme nakrájanú cibuľu, nakrájanú zelenú papriku, jemne osolíme a 5 minút restujeme. Potom dáme 2 kuracie stehná bez kože aj s kĺbikmi a z každej strany ich opečieme, aby nám pekne zbeleli. Priložíme 30 dg umytých nakrájaných čerstvých hríbov alebo 2 dcl sušených hríbov, ktoré sme si polhodinu predtým namočili do studenej vody, aby nám zmäkkli. 5 minút ich za stáleho miešania restujeme. Podlejeme vodou, pretlačíme 3 strúčiky cesnaku, pridáme trošku mletej červenej papriky a mletej rasce, 2 bobkové listy, 1 veľkú lyžicu paprikového pikantu a privedieme do varu. Hrniec prikryjeme a varíme 35 minút. Občas premiešame, aby sa nám hríby nepripálili. Do šálky dáme 1 veľkú lyžicu hladkej múky a v 1,5 dcl studenej vody ju dobre vymiešame. Cez sitko vlejeme do mäsa s hríbmi, miešame a ešte povaríme 5 minút. Napokon šťavu dochutíme rozdrvenou majoránkou, vegetou a soľou. Podávame so zemiakovými haluškami alebo zemiakovou kašou či knedľou, prípadne s nekvaseným chlebom opečeným v hriankovači. Takto si môžeme na hríbovej omáčke urobiť aj iné druhy mäsa. Do šťavy môžeme pridať aj kyslú smotanu. Vtedy zelenú papriku nedávame.
Zajtra si pripravíme levanduľové mafiny.