Kuracie stehná na hríbovej omáčke

Kuracie stehná na hríbovej omáčke

Aj dnes listujeme v niekoľkodielnej kuchárskej knihe Recepty z chalúpky, ktorá vyšla v Trávnici neďaleko Nových Zámkov. S Ľudmilou Čaplákovou sa rozpráva Michal Herceg.

Kuracie stehná na hríbovej omáčke Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A takto si pripravíme kuracie stehná na hríbovej omáčke.

Potrebujeme:

  • 2 kuracie stehná
  • 30 dg čerstvých hríbov
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 zelenú papriku
  • mletú rascu
  • mletú sladkú papriku
  • veľkú lyžicu hladkej špaldovej múky
  • 0,5 dcl olivového oleja
  • maslo
  • 2 bobkové listy
  • 1 veľkú lyžicu paprikového pikantu
  • majoránku
  • vegetu
  • soľ

Do kastróla si dáme rozpáliť olivový olej a kúsok masla. Pridáme nakrájanú cibuľu, nakrájanú zelenú papriku, jemne osolíme a 5 minút restujeme. Potom dáme 2 kuracie stehná bez kože aj s kĺbikmi a z každej strany ich opečieme, aby nám pekne zbeleli. Priložíme 30 dg umytých nakrájaných čerstvých hríbov alebo 2 dcl sušených hríbov, ktoré sme si polhodinu predtým namočili do studenej vody, aby nám zmäkkli. 5 minút ich za stáleho miešania restujeme. Podlejeme vodou, pretlačíme 3 strúčiky cesnaku, pridáme trošku mletej červenej papriky a mletej rasce, 2 bobkové listy, 1 veľkú lyžicu paprikového pikantu a privedieme do varu. Hrniec prikryjeme a varíme 35 minút. Občas premiešame, aby sa nám hríby nepripálili. Do šálky dáme 1 veľkú lyžicu hladkej múky a v 1,5 dcl studenej vody ju dobre vymiešame. Cez sitko vlejeme do mäsa s hríbmi, miešame a ešte povaríme 5 minút. Napokon šťavu dochutíme rozdrvenou majoránkou, vegetou a soľou. Podávame so zemiakovými haluškami alebo zemiakovou kašou či knedľou, prípadne s nekvaseným chlebom opečeným v hriankovači. Takto si môžeme na hríbovej omáčke urobiť aj iné druhy mäsa. Do šťavy môžeme pridať aj kyslú smotanu. Vtedy zelenú papriku nedávame.

Zajtra si pripravíme levanduľové mafiny.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame