Kapustníky z Trávnice

Kapustníky z Trávnice

Ľudmila Čapláková z obce Trávnica neďaleko Nových Zámkov nám dnes pripraví kapustníky s oškvarkami. Recept zaznamenal Michal Herceg.

Kapustníky z Trávnice Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Recept na prípravu kapustníkov:
Do 1 dcl vlažného mlieka dáme 1 malú lyžičku cukru, 4 dg kvasníc a necháme nakysnúť. Nakysnutý kvások vlejeme do 0,5 kg polohrubej múky, 2 žĺtkov, 1,5 dcl olivového oleja a 2 dcl vlažného mlieka. Trochu osolíme a rukou dobre vymiesime na polotuhé cesto, ktoré necháme prikryté 1 hodinu nakysnúť. Potom cesto rukou opäť premiesime a necháme ho ešte 1 hodinu odstáť.

Nakysnuté cesto rozvaľkáme a narežeme na malé štvorce, na ktoré kladieme po 1 veľkej lyžici orestovanej sudovej kapusty a 1 malú lyžičku pomletých domácich oškvarkov. Namiesto oškvarkov môžeme dať aj restovanú údenú slaninku. Štvorčeky poprekladáme. Urobíme si z nich guľky, ktoré necháme asi 15 minút kysnúť na plechu. Potom ich rukou roztlačíme na placku, potrieme rozšľahaným vajíčkom, zvrchu popicháme vidličkou a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Dáme ich piecť do vyhriatej rúry na 15-20 minút pri teplote 200 stupňov. Upečené kapustníky vyberieme z rúry a potrieme ešte olejom, aby boli mäkké a chutné.

Sudovú kapustu si orestujeme takto: Na 0,5 dcl olivového oleja dáme smažiť jednu strednú cibuľu nakrájanú na drobné kúsky. Jemnúčko osolíme, miešame a po 2 minútach smaženia pridáme 1 malú lyžičku medu. Za stáleho miešania ho za 2-3 minúty skaramelizujeme aj s cibuľou. Potom dáme 30 dg nakrájanej sudovej kapusty s 1 dcl šťavy a dáme aj štipku mletej škorice. Premiešame a restujeme prikryté 15 minút. Potom odkryjeme a ešte 5 minút restujeme na prudkom ohni za stáleho miešania, aby sa vyparila všetka šťava.

Zajtra si pripravíme kura na hríbovej omáčke.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame