Aj dnes si pochutíme s Ľudmilou Čaplákovou z obce Trávnica v okrese Nové Zámky. Michala Hercega zaujal jeden voňavý mäsitý recept.
Grilované údené bravčové koleno Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na grilované údené bravčové koleno si pripravíme:
- 1 bravčové údené koleno
- 1 veľkú cibuľu
- 3 bobkové listy
- 5 guliek nového korenia
- rozmarín
- syr niva alebo iný tvrdý syr
- 5 strúčikov cesnaku, majoránku
- vegetu
- mletú rascu
- 1,5 dcl čierneho piva
- 0,5 dcl olivového oleja a soľ
Postup:
Bravčové koleno si dobre umyjeme a dáme variť do studenej vody. Pridáme olúpanú a na mesiačiky pokrájanú veľkú cibuľu, 3 bobkové listy, 5 guliek nového korenia a vetvičku rozmarínu. Privedieme do varu a varíme 45 minút. AK varíme neúdené koleno, tak do vody dáme 2 malé lyžičky soli. Potom uvarené koleno vyberieme a necháme trošku vychladiť, aby sme ho mohli vykostiť. Vodu, v ktorej sa varilo, môžeme použiť na fazuľovú polievku alebo demikát. Medzitým si do pohára pretlačíme cesnak, zalejeme olivovým olejom a čiernym pivom. Pridáme vegetu, majoránku, mletú rascu a premiešame. Mäso z kolena nakrájame na menšie časti kožou nahor. Položíme na grilovaciu alobalovú tácku s dierkami a dáme na rošt, pod ktorým je žeravá pahreba bez ohňa. Grilujeme prikryté alobalom 15 minút. Potom mäso odkryjeme, obrátime a nezakryté grilujeme ešte 15 minút. Potom ho párkrát potrieme zmesou, ktorú sme si pripravili z piva, cesnaku a oleja, aby kolienko bolo šťavnaté a mäkké. 5 minút pred ukončením grilovania mäso posypeme nastrúhaným syrom. Podávame s horčicou, zaváranou uhorkou, chrenom a s celozrnným chlebom opečeným na rošte.
Zajtra si pripravíme kapustníky.