Recepty, ktoré vám tento týždeň budeme ponúkať, nahral Michal Herceg v obci Trávnica neďaleko Nových Zámkov. Ako prvá nám navarí Ľudmila Čapláková.
Pestré zeleninové fašírky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na zeleninové fašírky budeme potrebovať:- 1 vrecko mrazenej zeleniny alebo 30 dg čerstvej
- 2 cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 5 dg tvrdého syra
- 2 rožky
- 2 vajcia
- 3,5 dcl sladkého mlieka
- 0,5 dcl olivového oleja
- strúhanka
- maslo
- mletá rasca
- mletá sladká paprika
- korenie na fašírky
- 1 veľká lyžica ľanových semienok
- 2 veľké lyžice kukuričnej krupice
- majoránka
- petržlenová vňať
- 2 bobkové listy
- 1 kyslá smotana
- 1 malá lyžička hladkej múky
- kôpor
- vegeta
- soľ
Postup:
Na panvici na olivovom oleji dáme restovať cibuľu pokrájanú na malé kúsky. Jemne osolíme, pridáme mrazenú zeleninu, ktorú si v sitku prepláchneme pod vodou. Podlejeme vodou a za občasného miešania smažíme do vyparenia vody asi 10 minút. Do misky si na malé kocky nakrájame rožky, ktoré zalejeme sladkým mliekom. Pridáme pretlačený cesnak, dve rozbité vajíčka, trošku fašírkového korenia, mletej sladkej papriky, mletej rasce, majoránky, vegetu, ľanové semienka, kukuričnú krupicu, postrúhaný tvrdý syr a nasekanej petržlenovej vňate. Všetko dobre rukou vymiešame a zmiešame s orestovanou zeleninou. Potom si dáme na alobal trošku strúhanky a na nej urobíme dve podlhovasté štrúdličky, ktoré celé obalíme strúhankou. Položíme ich na vymastený pekáč a vo vyhriatej rúre pečieme asi pri 200 stupňoch 30 minút. Potom si rozpustíme trošku masla a pierkom zvrchu fašírku potrieme. Ešte 10 minút dopečieme. Podávame s kôprovou omáčkou, ktorú si pripravíme takto: Na 1 veľkú lyžicu olivového oleja dáme smažiť 1 väčšiu cibuľu pokrájanú na kocky. Jemne ju osolíme a restujeme 5 minút. Pretlačíme do nej 2 strúčiky cesnaku a pridáme za hrsť nakrájaného kôpru. Premiešame, podlejeme 2 dcl sladkého mlieka, dáme trošku mletej rasce a 2 bobkové listy. Po zovretí cez sitko vlejeme 1 kyslú smotanu, ktorú si habarkou dobre rozmiešame s 1 malou lyžičkou hladkej múky a s 1,5 dcl sladkého mlieka.
Varíme ešte 5 minút. Nakoniec pridáme kúsok masla a dochutíme vegetou. Omáčka môže byť k tomu aj cuketová, tekvicová, fazuľová, šošovicová alebo chrenová.
Autor: Michal Herceg