Tento týždeň sme so znalkyňou starodávnej čínskej kuchyne – Evou Krčmárikovou, pripravovali recepty podľa piatich elementov. Patrí k nim drevo, oheň, zem, kov a voda. Samozrejme, že nás zaujíma, ktorý zo spomínaných elementov bude dominovať v dnešnom recepte. Najskôr však „trochu teórie“. Zvedavá je Janka Bleyová.
Chrumkavé kuracie krídelká a ryža s kardamonom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Príprava receptu s prevahou energie kovu „Chrumkavé kuracie krídelká a ryža s kardamonom“ trvá asi hodinu, ale predtým treba krídelká na 4 hodiny marinovať.
Suroviny:
Potrebujeme 25 kusov kuracích krídel, 8 strúčkov cesnaku, citrón, viazaničku čerstvej bazalky, curry korenie, 6 PL sójovej omáčky, 2 PL sézamového oleja, 60 g masla, 150g hladkej múky špeciál, morská soľ, 500 gramov dlhozrnnej ryže, zo 10 zrniečok kardamonu a soľ.
Postup:
Krídla umyjeme v osolenej vode a dôkladne očistíme. Vložíme do veľkej misy, pridáme cesnak nakrájaný na plátky, citrónovú kôru z dobre umytého citróna, nakrájanú na kocky a nadrobno pokrájanú bazalku.
Marináda: Curry korenie, sójovú omáčku, sézamový olej a citrónovú kôru zmiešame a pridáme k mäsu. Necháme stáť štyri hodiny, viackrát premiešame.
Potom panvicu predhrejeme na strednú teplotu a roztopíme na nej maslo. Na ňom opekáme krídelká, asi 3-5 minút z každej strany. Do veľkého taniera dáme múku s trochou curry, premiešame a v zmesi obaľujeme predpečené krídelká. Obalené ich znovu prudko opečieme na panvici, do chrumkava. Do výpeku z masla pridáme zvyšok marinády a prevaríme, potom pridáme krídelká, na koniec dosolíme.
Príloha:
Ryžu trikrát premyjeme, zalejeme vodou a pridáme kardamónové zrniečka. Varíme 20-30minút /podľa druhu ryže/. Krídelká servírujeme s ryžou a listami hlávkového šalátu.
Bez ohľadu na to, aký element bude prevažovať vo vašom nedeľňajšom obede, spolu s autorkou „čínskych receptov“ Evou Krčmárikovou a s jej pomocníčkou v kuchyni - Jankou Bleyovou, vám želáme - nech sa obed vydarí a nech všetkým chutí.