Tento týždeň budeme s Evou Krčmárikovou – znalkyňou tradičnej čínskej kuchyne – pripravovať jedlá z potravín, ktoré nesú prevahu niektorého z piatich elementov: dreva, ohňa, zemi, kovu a vody. Čínske učenie o potravinách je od nepamäti súčasťou tradičnej čínskej medicíny a tieto poznatky sa používajú na prevenciu chorôb. Dôležitá je pritom najmä teplotná dynamika potravín. A práve to zaujalo Janku Bleyovú – čo si môžeme predstaviť pod týmto pojmom.
212010051134;bley;KULI;5;ELEMENTOV 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
A ešte stručná rekapitulácia: ako pripraviť „obyčajnú“ zeleninovú polievku „na čínsky spôsob“:
Suroviny:
Olivový olej 2PL, mrkva 3 viazaničky, petržlen v vňaťou 2 viazaničky, pašternák 3ks, karfiol 1ks, brokolica 1ks, pór 2ks, zeler s vňaťou 2ks, kaleráb 1ks, červená cibuľa 1ks, biela cibuľa 1ks, 2 strúčky cesnaku, morská soľ, voda.
Postup:
Zeleninu umyjeme vo vode, do ktorej sme pridali 1 PL soli. Potom očistíme a nakrájame v smere vlákna na menšie kúsky.
Do hrnca dáme olej a na miernom ohni postupne pridávame nakrájanú zeleninu, v poradí, ako je uvedené hore. Po každom pridanom druhu zmes premiešame. Na koniec zalejeme vodou, 2-3 litre. Varíme hodinu, až po dovarení pridáme soľ.
V zajtrajšom Kulináriu vám ponúkneme recept s prevahou energie vody... No a podľa čínskej medicíny, tento element súvisí so zdravím obličiek.