Viete si predstaviť slovenskú kuchyňu bez zemiakov?
Aj keď sa na stoly našich predkov dostali z Ameriky až v 18. storočí, dnes tvoria významnú zložku väčšiny tradičných slovenských receptov.
Dnes sa však vyberieme za zemiakovým receptom do Francúzska, pretože
do dnešného Kulinária ponúkla Tatiane Šuškovej Janka Štrbková z Trnavy recept
na obľúbené francúzske zemiaky.
Pravé francúzske zemiaky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
To je už ale trochu iný kulinársky príbeh. My sme vám dnes ponúkli recept na francúzske zemiaky.
No a v nedeľu nás v kulináriu čaká krémová slasť – torta s černicami a s mascarpone.
Zopakujme si recept:
PRAVÉ FRANCÚZSKE ZEMIAKY
INGREDIENCIE
350 g nových zemiakov, 150 ml aspoň 33% šľahačkovej smotany, 2 strúčiky cesnaku, 2 nožičky tenkej čerstvej klobásky, 50 g masla, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, zväzok čerstvej pažítky
POSTUP
1. Rúru si dáme vyhrievať na 220 °C.
2. Zemiaky umyje,e močistíme škrabkou a vložíme do studenej vody, aby nezhnedli.
3. Na rozohriatej panvici necháme roztopiť maslo.
4. Zemiaky nakrájame na tenké plátky a hneď ich pridávame do hrnca s rozpusteným maslom.
5. Zemiaky dôkladne premiešame s maslom a zalejeme smotanou.
6. Pridáme pretlačné strúčiky cesnaku.
7. Zemiaky osolíme a dochutíme mletým čiernym korením.
8. Na miernom ohni podusíme asi štyri minúty.
9. Klobásu nakrájame na tenké kolieska.
10. Zemiaky striedavo vrstvíme do zapekacej misky s nakrájanou kobásou.
11. Pridáme zvyšné maslo.
12. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 35 minút.
13. Hotové zemiaky posypeme najemno nasekanou pažítkou.