Každé ročné obdobie má svoje chute a v našich zemepisných šírkach leto a jeseň chutí vďaka produktom zo záhrad snáď najrozmanitejšie.
Aj preto si Tatiana Šušková spolu z Jankou Štrbkovou, zakladateľkou kulinárkseho webu Medové motúzy, na ktorom nájdete viac ako originálnych receptov, vybrali tento týždeň do Kulinária jedlá, v ktorých nesmie chýbať čo to z našich záhrad.
212009141144;Suskova;Kulinarium;Sezonne recepty 1
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na jednoduchú balklažánovú nátierku potrebujeme:
3 menšie baklažány 3 papriky 6 strúčikov cesnaku 1 ČL soli čerstvo zomleté čierne korenie 50 ml olivového oleja, 1 PL citrónovej šťavy 3 vetvičky oregána
Postup:
1. Baklažány umyjeme, rozpolíme a nasolíme. Vďaka soli sa baklažánhy trocha spotia, vytiahne aj ich horkastú príchuť. Po 15 minútach ich umyjeme, osušíme, narežeme, aby sa všetky príchute dostali hlboko.
2. Potom ich okoreníme čiernym korením, osolíme, potrieme pretlačeným cesnakom. Pridáme očistenú a rozpolenú červenú papriku.
3. Pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 ˚C asi 35 minút. Baklažány majú byť po dopečení mäkučké a hebučké.
4. Po dopeční dužinu baklažánov vydlabeme lyžicou, preložíme do veľkého pohára, pridáme upečenú papriku, pridáme citrónovú šťavu, pár kvapiek olivového oleja a dohladka rozmixujeme.
5. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme.
Tip:
Baklažánová nátierka najlepšie chutí na domácich kysnutých žemliach spolu s nasekaným oregánom alebo bazalkou.