Kváskové makovky

Kváskové makovky

Kváskovanie - to je téma, do ktorej sa zapája stále viac žien. Je zdravé, chutné, zaujímavé, a pri dodržaní všetkých pravidiel  a starostlivosti , kvások je vždy po ruke. Takže dobroty z kvásku od výmyslu sveta môžu byť aj na vašom stole. Kváskovaniu podľahla aj Zuzana Budínska z Levíc, ktorej recepty si po celý týždeň môžeme vyskúšať. Jeden recept , ktorý má odskúšaný, naučila piecť aj Hanu Michalčíkovú.

Kváskové makovky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pokiaľ chcete vyskúšať dnešný recept na Kváskové makovky , pamätajte, že je to dvojdňové pečenie, takže sa musíme pripraviť deň pred tým.

Na Kváskové makovky budeme potrebovať: živý ražný  kvások a na  rozkvas, potrebujeme -150 g hladkej múky špeciál, 150 g vody, jednu polievkovú lyžicu ražného kvásku, zmiešame a necháme tento rozkvas stáť 8-12 hodín pri izbovej teplote. Potom, už na druhý deň, keď rozkvas máme urobený , ideme si urobiť samotné cesto a na to budeme potrebovať: 150g hladkej múky špeciál,  300 g polohrubej múky, 3 polievkové lyžice sušeného mlieka, 3 polievkové lyžice medu, 3 polievkové lyžice cukru, jedno vajce, jeden vanilkový cukor, 150 g mlieka, 25 g bravčovej masti a jednu tretinu lyžičky čajovej soli. Na potieranie budeme potrebovať rozšľahané vajíčko a celý mak.

Postup: Rozkvas a všetky ostatné suroviny spracujeme na vláčne cesto. Necháme v miske a trikrát po 45-tich minútach prekladáme. Potom si cesto odvážime , vydelíme dvanástimi , rozvážime a na pomúčenej doske vytvárame bochníčky. Necháme prikryté na doske pol hodinu oddychovať. Vytvoríme buď lúpačky alebo briošky.   Lúpačky rozgúľame do oválu, zrolujeme ako rožok alebo do briošky, kladieme na plech vyložený papierom dostatočne ďalej od seba a necháme nakysnúť. Buď ich obalíme potravinárskou fóliou , alebo plech položíme do veľkej tašky a zaviažeme. Dáme do chladnej komory nakysnúť na 10 až 12 hodín. Pred samotným pečením zapneme rúru na 250 stupňov , pečivo potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme celým makom. pečieme 12-15 minút.

V piatok odkryjeme recept na Mrkvovú bábovku s kyslou smotanou.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame