Rovnako dobre chutia vo všedný víkend, ako aj počas výnimočných sviatočných dní.
Na stoloch v tradičných domácnostiach počas sviatkov nechýbajú pagáče. A tých receptov, ako pripraviť tie najchutnejšie, je naozaj veľa. My vám dnes ponúkame recept starostky Vaďoviec Alžbety Tukovej, ktorý patrí k najobľúbenejším receptom v knihe Chute nášho přátelství – v kuchárke, ktorá vznikla v rámci projektu spolupráce Združenia obcí Čachtice a Východného Slovácka z Moravy. Čo na dobré pagáče potrebujeme, povedala Tatiane Šuškovej Betka Tuková.
Pagáče Betky Tukovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu pagáčikov Betky Tukovej, starostky obce Vaďovce, teda potrebujeme:
1 kg hladkej múky 00 extra, dve celé vajca, 2 dcl oleja, pol litra mlieka, 1 kocka kvasníc, dve zarovnané polievkové lyžice soli, jedna cera (250 g) a 5 stredne veľkých uvarených zemiakov.
Zemiaky uveríme deň predtým. Z ingrediencií zmiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť, na rozvaľkané cesto nastrúhame uvarené zemiaky a ceru, preložíme, necháme vykysnúť, rozvaľkáme... Tento postup opakujeme trikrát. Z rozvaľkaného cesta tvarujeme klasickým spôsobom pagáče, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme kmínom a pečieme.