Vybrať z babičkiných receptov šesť do nášho Kulinária, nebolo pre Alžbetu Švorcovú jednoduché. Tvarohové rezy sa na zoznam dostali práve preto, lebo tvoria čerešničku na pomyselnej torte nielen u autorky verzii bez lepku, ale aj jej rodiny. Ivete Pospíšilovej prezradila viac.
Tvarohové rezy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tvarohové rezy:
Suroviny:
Cesto - 6 vajec, štipku soli, 180 gramov kryštálového alebo trstinového cukru, 1 balenie vanilkového cukru, 100 gramov bezlepkovej múky, 1 balenie kypriaceho prášku.
Plnka - 500 gramov plnotučného tvarohu, 200 gramov masla, 150 gramov práškového cukru, 4 lyžice mlieka,1 balenie vanilkového cukru, 3 žltky.
Dokončenie - postrúhaná čokoláda alebo posekané orechy na ozdobenie.
Postup: Na cesto oddelíme bielky od žltkov. V kuchynskom robote vyšľaháme žltky s kryštálovým a vanilkovým cukrom dopenista. Postupne pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a vyšľaháme dohladka. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh. Obidve zmesi zľahka premiešame, cesto vylejeme na plech vystlaný papierom a pečieme asi 15-20 minút v rúre rozohriatej na 175 stupňov Celzia. Upečený korpus rozdelíme na pozdlžne tretiny. V mise vyšľaháme ručným elektrickým šľahačom tvaroh so zmäknutým maslom a s práškovým cukrom dopenista. Mlieko s vanilkovým cukrom a žltkami dáme do kastróla a šľaháme priamo na ohni, kým zmes nezovrie. Ihneď odstavíme. Do vyšľahaného tvarohu vmiešame pripravenú teplú žltkovú zmes a vyšľaháme penistý krém. Dáme ho na 15 minút do chladničky, aby stuhol a dal sa dobre rozotierať. Na jednu tretinu korpusu rovnomerne rozotrieme tretinu tvarohového krému, prikryjeme druhým korpusom, ktorý potrieme druhou tretinou krému, prikryjeme tretím korpusom a povrch natrieme zvyšným krémom. Posypeme postrúhanou čokoládou alebo posekanými orechmi a dáme chladiť.