Včera sme s milovníkom domácej gastronómie Miroslavom Lenkom pripravovali najobľúbenejšie jedlo celej jeho rodiny. Dnes vám spolu s Jankou Bleyovou ponúknu recept na najvýdatnejšie raňajky.
Stratené vajcia s holandskou omáčkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Miroslav Lenko radí: Ak si chcete dopriať naozaj najvýdatnejšie a kráľovské raňajky, stavte na klasické vajcia Benedikt. A čo budete na 4 porcie takýchto kráľovských raňajok potrebovať...?
čerstvé vajcia 4 ks, žemle, rozkrojené na polovicu 2 ks, šunka 200 g, biely vínny ocot 1 lyžica
Na prípravu holandskej omáčky potrebujete:
žĺtky z čerstvých vajec 3 ks, maslo 150 g, nasekanú petržlenovú vňať - 1 malú hrsť, 150 ml bieleho vínneho octu, 3 guľôčky celého korenia a citrónovú šťavu
Postup:
Ocot nalejte do malého kastrólika, pridajte guličky korenia, hrsť byliniek a všetko zvarte na polovicu. Preceďte a dajte bokom. Vo vodnom kúpeli vyšľahajte tri žĺtky s dvoma lyžicami zvareného octu. Šľahajte, kým zmes nezhustne. Vo finále získate ľahkú nadýchanú penu. Do peny potom opatrne vmiešajte malú naberačku rozpusteného masla. Tento postup opakujte, kým nevmiešate všetko maslo. Takto pripravenú holandskú omáčku dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.
Medzitým vo väčšom hrnci priveďte do varu vodu a vmiešajte do nej lyžicu octu. Do hrnčeka rozklepnite vajce, vodu v hrnci zamiešajte, aby vznikol vír a vajce vložte doprostred vzniknutého vieru. Vajce varte vo vode 2-3 minúty a potom ho dierovanou naberačkou vyberte von. Rovnaký postup opakujte so zvyšnými vajíčkami.
Jednotlivé polovičky žemle opečte a uložte na tanier. Na každú polovicu opečenej žemle dajte plátok šunky, položte naň vajcia a na záver ich prelejte holandskou omáčkou.