Tento týždeň po recepty na nevšedné jedlá chodíme do Hlohovca, alebo ak chcete do Fraštáku. Až dve knihy rôznych starých receptov z Hlohovca a okolia, a k tomu ďalších slovenských lokalít napísala Eva Urminská. Aj keď sa profesionálne venovala inému povolaniu, vyhľadávanie a zaznamenávanie starých receptov je jej koníček. A každý z nich hneď aj vyskúša. Nám ponúkla päť receptov - no a zostáva nám ešte jeden. Aj ten sa hodí do tohto veľkonočného obdobia. Martin Jurčo sa Evy Urminskej pýtal na prípravu, ale aj príbeh každého receptu.
Ovocné guľky z tvarohového cesta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Autorka dvoch kníh o fraštackej kuchyni Eva Urminská všetky svoje recepty vyskúšala. Na piatok nám ponúka ovocné guľky z tvarohového cesta posypané cukrom. Potrebujeme: 10 dekagramov masla, 2 žĺtky, jedno vajíčko, 25 dekagramov tvarohu, trochu soli, balíček prášku do pečiva, hrubú múku a ovocie. Na posýpku potrebujeme 12 dekagramov masla, 12 dekagramov strúhanky a 12 dekagramov práškového cukru. Maslo a žĺtky vymiešame, pridáme rozšľahané vajíčko, pretlačený tvaroh a toľko hrubej múky s práškom do pečiva, aby sme mohli vypracovať cesto. Z neho na pomúčenej doske urobíme šúľok. Cesto pokrájame na kúsky, ktoré v strede roztlačíme a vložme ovocie. Vhodíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 10 minút. Polejeme rozpusteným maslom,, opraženou strúhankou a posypeme cukrom.