Zapekané cestoviny so špenátom a vajíčkami

Zapekané cestoviny so špenátom a vajíčkami

Tento týždeň po recepty na nevšedné jedlá chodíme do Hlohovca, alebo ak chcete do Fraštáku. Až dve knihy rôznych starých receptov z Hlohovca a okolia, a k tomu ďalších slovenských lokalít napísala Eva Urminská. Aj keď sa profesionálne venovala inému povolaniu, vyhľadávanie a zaznamenávanie starých receptov je jej koníček. A každý z nich hneď aj vyskúša. Nám ponúkla päť receptov - a dnes si uvaríme ten štvrtý. Hodí sa aj do tohto predveľkonočného obdobia. Martin Jurčo sa Evy Urminskej pýtal na prípravu, ale aj historické pozadie každého receptu.

Zapekané cestoviny so špenátom a vajíčkami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Autorka dvoch kníh o fraštackej kuchyni Eva Urminská všetky svoje recepty vyskúšala. Na Zelený štvrtok ponúka zapekané cestoviny so špenátom a vajíčkami. Potrebujeme: 500 gramov cestovín, 500 gramov čerstvého alebo mrazeného špenátu, 4 vajíčka, 5 strúčikov cesnaku, šľahačkovú smotanu, brokolicu, trocha vegety a 6 natvrdo uvarených vajec a dve smotany. V nádobe rozpustíme dva mrazené špenáty, prelisujeme cesnak 2 vajíčka, soľ, vegetu a primiešame bešamel. Do pekáča dáme polovicu cestovín, na nej stredne pokrájanú brokolicu a v rovnakej vzdialenosti uložíme 6 natvrdo uvarených pokrájaných vajec. Dáme zvyšok cestovín a pridáme postupne dve vrstvy špenátu. Nakoniec po celej ploche nanesieme dve kyslé smotany zmiešané s dvoma vajíčkami, soľou a trochou vegety. Posypeme sladkou červenou paprikou a upečieme.

 

Autor: Martin Jurčo; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame