Tento týždeň sme po recepty zašli do Hlohovca, alebo ak chcete Fraštáku. Až dve knihy rôznych starých receptov z Hlohovca a okolia, a k tomu ďalších slovenských lokalít napísala Eva Urminská. Aj keď sa profesionálne venovala inému povolaniu, vyhľadávanie a zaznamenávanie starých receptov je jej koníček. A každý z nich hneď aj vyskúša. Nám ponúkla od pondelka do piatku päť receptov. Všetky sa hodia aj do tohto predveľkonočného obdobia. Martin Jurčo sa Evy Urminskej pýtal na prípravu, ale aj historické pozadia každého receptu. Čo budeme teda variť dnes?
Cícerová kaša so pšenom a oškvarkami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Autorka dvoch kníh o fraštackej kuchyni Eva Urminská všetky svoje recepty vyskúšala. Na stredu nám ponúka cícerovú kašu so pšenom a oškvarkami. Večer namočíme šálku umytého cíceru, na druhý deň zlejeme a varíme s jednou šálkou premytého pšena. Soľ dávame neskôr. Cibuľu pokrájame a speníme na masti. To vylejeme na kašu a podávame s chlebom a zeleninovou prílohou ako je napríklad sterilizovaná uhorka alebo čalamáda. Odporúčajú sa aj prepečené horúce oškvarky.