Tento týždeň sme po recepty zašli do Hlohovca, alebo ak chcete Fraštáku. Až dve knihy rôznych starých receptov z Hlohovca a okolia, a k tomu ďalších slovenských lokalít,napísala Eva Urminská. Aj keď sa profesionálne venovala inému povolaniu, vyhľadávanie a zaznamenávanie starých receptov je jej koníček. A každý z nich hneď aj vyskúša. Martin Jurčo sa Evy Urminskej pýtal na prípravu, ale aj historické pozadia každého receptu. Sú vhodné aj v tomto veľkonočnom čase.
Opatance Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Autorka dvoch kníh o fraštackej kuchyni Eva Urminská všetky svoje recepty vyskúšala. Na pondelok nám odporúča opatance. Potrebujeme 500 hladkej múky, 2 deci mlieka, droždie, 300 gramov pšena, soľ, cukor a masť. Z mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások a dáme do múky, vypracujeme cesto a necháme vykysnúť. Z cesta tvarujeme malé buchtičky, ktoré omáčame v premytom pšene a poukladáme do premasteného kastróla. Podlejeme horúcou vodou asi 1 cm, stíšime plameň, kým voda nevsiakne do opatancov. Keď sú hotové, polejeme ich do sklovita osmaženou cibuľkou, prípadne oškvarky, klobásku alebo opraženú slaninku.