Pôstny recept pani Lýdie – pôstna polievka, a šterc pani Marcely, tak ako ich pripravovali už chorvátski starousadlíci z Devínskej Novej Vsi.
Je známe, že starousadlíkmi dnešnej Devínskej Novej Vsi boli Chorváti. Dodnes sa v tomto regióne dodržiavajú ich zvyky, ale aj kuchyňa. A tú pôstnu nevynímajúc. A tak spolu so Soňou Klamovou môžeme nazrieť do kuchyne pani Lýdie a Marcely a nechať sa inšpirovať chorvátsko-novoveskými pôstnymi receptami. Kým si pani Marcela pripraví cesto na šterc, pani Lýdii už buble voda na pôstnu polievku, ktorá je len základom pre ďalší recept. Darmo, naši predkovia vedeli variť rýchlo a úsporne.
Pôstne starochorvátske jedlá z regiónu Devínska Nová Ves Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na pôstnu polievku pani Lýdie si z pretlačených varených zemiakov a vajca, vyvaľkáme hrubšie cesto a nakrájame rezance, ktoré uvaríme vo vode. Vodu nevylejeme, ale zalejeme ňou na sucho urobenú zápražku. Necháme zovrieť a pridáme mrveničku z vajca a múky. Rezance opražíme opäť na sucho, pridáme strúhanku a pocukrujeme. A obedné pôstne menu je hotové.
A na pôstny šterc pani Marcely si z prepasírovaných zemiakov, do ktorých môžeme pridať trochu múky, opražíme na oleji zemiakové trhance, ktoré dochutíme soľou alebo korením.
Dobrú chuť.