Cuketovo-baklažánová vegetariánska musaka

Cuketovo-baklažánová vegetariánska musaka

Ľudovít Kossár: historik, publicista, prekladateľ, bývalý učiteľ, poradca, manažér, gastro – bloger, muž, ktorý ovláda  aj techniku kníhviazačstva, ale dnes je  v úlohe šéfkuchára, s ktorým tento týždeň Janka  Bleyová pripravuje pôstne jedlá.

Cuketovo-baklažánová vegetariánska musaka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Suroviny: 400 g zemiakov, 200 g syru feta, 50 g najemno nasekaných kešu orechov , 500 g pasírovaných paradajok, 1 veľký baklažán, 1 cuketa, 1 väčšiu cibuľu, olivový olej, trošku červeného vína , 2 strúčiky cesnaku, 100 – 150 g nastrúhaného syra, zapekaciu formu
Postup
Rúru  rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Baklažán a cuketu nakrájame na asi pol cm hrubé plátky, položíme na tanier, dobre osolíme a necháme asi 10 min. „vypotiť“. Vodu z baklažánu a cukiet potom utrieme kuchynskými servítkami, plátky rozložíme na plech, potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dáme piecť na 15 minút, kým nie je baklažán a cuketa takmer hotová. V polovici pečenia plátky otočíme a ešte raz potrieme olivovým olejom, aby nám nevyschli. Pripravíme si paradajkovú omáčku. Cibuľu nasekáme na malé kocky a opražíme ju do zlatista na olivovom oleji. Pridáme trošku červeného vína a po niekoľkých sekundách aj pasírované paradajky. Jemne osolíme, okoreníme a na miernom ohni povaríme 7 minút, kým sa nevyparí časť vody, a kým sa všetky chute nepremiešajú. Strúčiky cesnaku roztlačíme, zmiešame s 3 PL olivového oleja a potrieme ním zapekaciu formu. Zemiaky nakrájame na tenké (cca 0,2 – 0,3 cm) plátky.
Potom ukladáme rôzne vrstvy do formy. Začneme so zemiakmi, ktoré polejeme rajčinovou omáčkou a tento krok opäť zopakujeme – zemiaky, omáčka. Potom pridáme nasekané kešu oriešky, ktoré môžeme zmiešať aj s troškou vody, aby sa vytvorila konzistencia pasty. Potom rozdrobíme syr feta  a rovnomerne rozložíme. Na syr poukladáme opečený baklažán a cuketu,  pokryjeme ešte jednou vrstvou zemiakov. Takto naplnenú zapekaciu formu dáme na cca 50 minút piecť pri teplote 180 stupňov. Či je musaka hotová, zistíte podľa toho, že do nej pichnete vidličkou a skontrolujete, či sú zemiaky mäkké. 10 minút pred dopečením (keď už sú zemiaky skoro hotové) pridáme ešte nastrúhaný syr.

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame