Nedeľný jablkový zákusok nám dnes ponúkne Alžbeta Belanská z Turej Lúky. Úlohu ochutnávača na seba s radosťou prevzal Michal Herceg.
Jablková roláda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 4 vajcia, práškového cukru o 2-3 dg menej, než aká je hmotnosť vajec a polohrubej múky približne toľko koľko cukru. Oddelíme bielka od žĺtok. žĺtka vyšľaháme s cukrom, pridáme 4 lyžice vlažnej vody a vyšľaháme do hustého krému. Bielka trošku osolíme a vyšľaháme do tuhého krému. Do žĺtok pridávame po troške múky, trochu bielkového snehu a opatrne premiešame. Zmes vylejeme na plech pokrytý papierom na pečenie, mierne pomastený a slabo posypaný polohrubou múkou. Roládu pečieme pri teplote 170-180 stupňov Celzia asi 10 minút. Po upečení cesto vyklopíme na navlhčenú utierku a zrolujeme. Medzitým si pripravíme jablkovú plnku. Nakrájame 60 dg očistených jabĺk, pridáme 2 lyžice vody, trošku vanilkového cukru a hrozienka. Zmes udusíme na kašu. Keď je roláda studená, rozbalíme ju a jablká natrieme na cesto asi 2 cm od okraja. Roládu znovu stočíme a necháme dobre vychladnúť. Môžeme len pocukrovať alebo urobíme polevu. Na ňu potrebujeme jednu varovú čokoládu a 10-15 dg stuženého tuku. Zmes rozpúšťame v samostatnej nádobe vloženej v hrnci s horúcou vodou. Vylejeme na roládu a necháme stuhnúť.