O kuchyni starej Bratislavy vyšlo už viacero kníh. Možno mnohé receptúry už poznáte. Sú totiž chutné a možno ich podávať s rôznymi prílohami, tak ako aj kelové závitky, ktoré si dnes varíme opäť s absolventom odboru kuchár Stredného odborného učilišťa na Farského ulici v Bratislave Lukášom Majzlánom a Beátou Repíkovou.
Kelové závitky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
80 g naturálnej dlhozrnnej ryže , soľ, 12 kelových listov, 250 ml zeleninového vývaru, jednu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1 feferónku, 300 g zomletého jahňacieho mäsa, jedno vajce, 1 lyžicu posekaného oregana, 1 lyžicu posekanej bazalky, 1 lyžicu rajčinového pretlaku, 2 lyžice strúhanky, mleté čierne korenie, 200 ml suchého bieleho vína, jahňacie mäso môžeme nahradiť hovädzím mäsom
Postup:
najskôr si pripravíme ryžu, uvaríme ju v 200 ml slanej vody, potom podusíme kelové listy v zeleninovom vývare. Po dusení ich necháme odkvapkať a poriadne ich osušíme. Potom pripravíme jahňacie mäso ako plnku do kelových listov. Cibuľu a cesnak očistíme, pokrájame na drobno, feferónku zabavíme zrniek a posekáme na drobno, jahňacie mäso nakrájame, zomelieme, pridáme cibuľu, cesnak, feferónku, oregano, bazalku, pretlak a uvarenú ryžu. Dobre premiešame. Z plnky urobíme valčeky, poukladáme ich na kelové listy, zavinieme závitky a vložíme do nádoby. Podlejeme vínom a dusíme. Ako prílohu použijeme varené zemiaky s petržlenovou vňaťou.