Sladký nedeľný recept na dnešný deň Michalovi Hercegovi povedala Katarína Sedláková z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch.
Šamrolky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na šamrolky potrebujeme:
prvé cesto: 250 g hladkej múky špeciál, 4 žĺtky, 2 polievkové lyžice rumu, 2 polievkové lyžice octu, 2 polievkové lyžice oleja, 6 polievkových lyžíc vody a štipku soli.
Druhé cesto: 250 g hladkej múky špeciál a 375 g masla.
Na plnku potrebujeme: 7 bielkov, 350 g kryštálového cukru, 1 žĺtok na potretie. Zo surovín si vypracujeme dve cestá. Prvé rozvaľkáme a natrieme naň druhé. Preložíme z každej strany na obdĺžnik a necháme 30 minút postáť. Opäť rozvaľkáme a zopakujeme trikrát, čím zabezpečíme vrstvenie cesta. Cesto necháme cez noc odpočívať. Nad parou vyšľaháme sneh z bielkov a kryštálového cukru. Cesto rozvaľkáme a nakrájame na pásiky, ktoré omotávame okolo trubíc na šamrole. Potrieme žĺtkom a pečieme pri teplote 200 stupňov Celzia asi 20 minút, kým nie sú pekné ružové. Vychladnuté šamrole plníme bielkovou penou. Ak nám ostane náplň, môžeme si urobiť chutné cukrové pusinky.