Piešťanská fazuľová polievka

Piešťanská fazuľová polievka

Ste hladní? Ak áno, je čas na sýtu a výdatnú polievku, po ktorej už druhý chod nebude potrebný. S Katarínou Sedlákovou z piešťanskej Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera vám ju pripraví Michal Herceg. 

Piešťanská fazuľová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Piešťanskú fazuľovú polievku so širokými rezancami si pripravíme z týchto surovín: 400 g fazule, 150 g bravčového údeného mäsa, 200 g zemiakov, 150 g mrkvy, 50 g póru, 100 g petržlenu, soľ, 80 g bravčovej masti, 80 g hladkej múky, cesnak, ligurček, petržlenová vňať a mletá červená paprika. Na slíže potrebujeme: 400 g polohrubej múky, 2 vajcia, 100 ml vody, soľ. Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody. Na druhý deň ju scedíme a dáme variť do asi dvoch litrov vody alebo vývaru. Pridáme očistený a na kolieska nakrájaný petržlen, pór a mrkvu. Zemiaky nakrájame na väčšie kocky a pridáme do hrnca k fazuli spolu s údeným mäsom. Všetko spolu varíme do mäkka. Medzitým pripravíme z masti a múky zápražku, ktorú odstavíme zo sporáka bokom. Ešte do horúcej zápražky pridáme pretlačený cesnak, nasekané zelené lístky byliniek a mletú červenú papriku. Za stáleho miešania rozriedime zápražkou a prilejeme do vriacej polievky. Ešte párkrát premiešame, asi 15 minút prevaríme a polievku dochutíme podľa potreby soľou a čiernym mletým korením. SLíže musia byť dlhé, hrubé a široké. Z múky, vajec, vody a štipky soli urobíme cestíčko. Vodu pridávame postupne. Cesto musí byť tvrdé, ale nesmie sa trhať. Je dobré ho nechať chvíľu pred vaľkaním oddýchnuť. Cesto rozvaľkáme, posypeme múkou a preložíme. Nožom nakrájame hrubšie rezance a slíže uvaríme vo vriacej osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte päť minút, aby zmäkli. Scedíme a vložíme do polievky.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame