Lekvárové perky s makom

Lekvárové perky s makom

Dnešný recept je tradičný a domáci. Michalovi Hercegovi, ale aj nám všetkým ho opäť ponúkne Katarína Sedláková z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch.  

Lekvárové perky s makom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na lekvárové perky s makom si pripravíme: 500 g hrubej múky, 200 ml vody, soľ, na plnku slivkový lekvár a na posýpku mletý mak s cukrom alebo strúhanku, maslo, masť. Z múky, vody a soli vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a necháme chvíľu odstáť. Rozvaľkané cesto nakrájame na štvorce. Do stredu štvorca dáme slivkový lekvár. Naplnený štvorec preložíme do šatôčky a konce dobre pritlačíme. Uvaríme vo vriacej vode. Po uvarení a odkvapkaní potrieme rozpusteným maslom a obalíme v posýpke. Posýpka pozostáva z maku, cukru, strúhanky, masla a masti. Premiešame a pomaly opekáme. Po opečení, keď je hrniec mimo ohňa, pridáme 2-3 polievkové lyžice práškového cukru a podľa chuti zamiešame. Perky sa môžu podávať aj s orechami. zo zvyškov cesta sa dajú pripraviť napr. široké slíže.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame