Pezinské lokše

Pezinské lokše

Takmer v každej slovenskej domácnosti bola na sviatočnom stole hus alebo kačica. Prílohy samozrejme môžu byť rôzne od zemiakov, ryže, až po knedle a lokše. Na západnom Slovensku víťazia jednoznačne – lokše. Pripraviť ich vie skoro každá gazdiná, ale finty, ktoré pri tom využíva sú rôzne. Dnes vám prezradíme tie , ktoré sa ujali v rodine manželov Ptákovcov. Pezinčanka Monika Ptáková ich nezatajila ani pred Hanou Michalčíkovou.

Pezinské lokše Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme sa naučili pripraviť podľa receptu Moniky Ptákovej z Pezinka pravé Pezinské lokše. Budeme potrebovať: 1 kg zemiakov, 40 dg hladkej múky, soľ a husaciu masť na omastenie. Fígľov, ako dosiahnuť ich výnimočnú chuť je však viacero. Najskôr si deň pred prípravou uvaríme zemiaky. Na druhý deň ráno ich pomelieme na mlynčeku a pridáme do nich 40 dg hladkej múky. Osolíme, zamiesime a na doske zrolujeme do valca, ktorý rozkrájame na pravidelné malé kúsky a z tých vyvaľkáme okrúhle placky. Pečieme na masti a to tak, že počítame do tridsať z jednej strany, otočíme a opäť počítame do tridsať aj z druhej strany. Placka je opečená správne vtedy, keď sa na nej vytvoria pľuzgieriky. Hotové lokše omastíme husacou masťou, dáme do hrnca, na dno dáme parák a ešte teplé lokše naň poukladáme. Necháme ich tak do vychladnutia.
 

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame