S profesorkou Katarínou Horákovou, ktorá sa venuje zdravej gastronómii aj tým, že píše kuchárske knihy si dnes pripravíme ďalšie chutné jedlo s jesennou arómou. Presnejšie povedané - Korenistý kel podusíme s čerstvými aromatickými dubákmi v ľahkej petržlenovo-horčicovej omáčke. Povedala Beáte Repíkovej profesorka Katarína Horáková, keď sa vybrali spolu na nákup. Tak na čo nesmieme zabudnúť pred varením kelovej omáčky s haluškami a hubami?
Kelová omáčka s haluškami a hubami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
3/4 litra kravského alebo sójového mlieka, soľ, biele korenie, muškátový oriešok, hubové korenie, 150 g krupice, 50 g tofu, 2 vaječné žĺtky, 1 hlávka kelu (približne 1 kg), 1 väčšia cibuľa, 500 g hríbov, 1 PL olivového oleja, 150 ml vody, 1 KL horčice a 1/2 zväzku čerstvej petržlenovej vňate.
Postup:
1. Mlieko, soľ a korenie dáme zovrieť a primiešame do toho krupicu. Zohrievame asi desať minút na malom plameni, potom krupicu odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť.
2. Do krupicovej masy primiešame vaječné žĺtky a 4 PL nastrúhaného tofu. Dáme odležať asi na pätnásť minút na plech potretý olejom. Potom postupne vykrajujeme a formujeme halušky, ktoré ukladáme do ohňovzdornej misy. Pečieme približne desať minút dozlatista na 220 °C (pri horúco vzdušnom pečení pri 200 °C a na plyne stupeň 4).
3. Odstránime vonkajšie listy kelu, zvyšok rozštvrtíme a hlúb vykrojíme. Kel nakrájame na plátky, cibuľu najemno a hríby tiež na plátky. Rozpálime olej a cibuľu s hubami podusíme, pridáme kel, zamiešame, podlejeme vodou a všetko dusíme asi desať minút. Potom pridáme horčicu, soľ a korenie. Najemno nasekáme petržlenovú vňať a pridáme ju do omáčky. Servírujeme s krupicovými haluškami. Jedna porcia obsahuje asi 1 930 kJ = 460 kcal. Čas prípravy: asi 75 minút.