Cvikla v cestíčku

Cvikla v cestíčku

Cvikla, ktorú si dnes pripravíme v cestíčku, obsahuje antistresový minerálny prvok horčík, veľa draslíka a predovšetkým železo a kyselinu listovú. Autorkou receptu je profesora Katarína Horáková, ktorá sa venuje gastronómii aj z pohľadu biochemičky. Výsledok opäť ochutnáme aj s Beátou Repíkovou.

Cvikla v cestíčku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu potrebujeme 100 g pšeničnej múky, 100 g ryžovej múky, 2 vaječné žĺtka, morská soľ, 1 kg červenej repy, šťava z 1 citróna, 1 zrelé mango, polovica papriky čili, 50 g pražených arašidov, 75 g nízkotučného jogurtu, 1 KL korenia karí, čierne korenie a olej na fritovanie.
1. Zmiešame obe múky s 220 ml ľadovo studenej vody, pridáme žĺtky, pol KL soli, vypracujeme hladké cesto a prikryjeme. Hodinu po odstavení doň pridáme ďalších 200 ml studenej vody.
2. Vo vode, do ktorej pridáme 1 KL citrónovej šťavy, varíme asi tridsať minút neošúpanú cviklu. Očistíme mango, ošúpeme, zbavíme ho semena a dužinu nakrájame. Potom zmixujeme mango, čili a arašidy na pyré, pridáme jogurt, korenie karí a dochutíme korením a citrónovou šťavou.
3. Varenú cviklu ošúpeme, nakrájame na plátky hrubé pol centimetra a vysušíme ich na kuchynskom papieri. Vo veľkej panvici alebo vo fritovanej nádobe rozpálime olej, plátky cvikly ponoríme do pripraveného cesta a vyprážame v horúcom oleji do zlatohneda. Z vypražených plátkov odstránime prebytočný olej a servírujeme aj s mangovým pyré. Jedna porcia obsahuje asi 1 890 kJ = 450 kcal. Čas prípravy: (bez čakacej doby) asi 60 minút.

Autorka. Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie 6:16

Práve vysielame