Anna Vojtelová z Klátovej Novej Vsi varí dobre a rada. Jej špecialitami sú najmä sladké jedlá – koláče a zákusky. Keď sme sa u nej zastavili, nielenže sme si mohli oči popásť na jej špecialitách, ale sme sa aj podučili, ako sa pripravujú melence na všetky spôsoby, chýrny štedrák aj sadlovníčky.
Ak by ste si chceli vyskúšať napríklad sadlovníčky, tu je recept:
Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 300g sadla, 1 žĺtok, 1 kávovú lyžičku octu, soľ a vlažnú vodu.
Sadlo zomelieme, zmiešame s tretinou múky a sformujeme na kocku. Dáme stuhnúť. Z múky, žĺtka, octu a soli zmiesime cesto, do ktorého podľa potreby dáme vodu. Cesto necháme na doske 15 minút odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme, uložíme naň tukovú kocku, zabalíme ju do cesta a rozvaľkáme. Rozvaľkané 3-krát preložíme, opakujeme 3-krát. Vznikne nám niečo ako lístkové cesto. Pečieme trojuhoľníkové šatôčky plnené lekvárom alebo podľa fantázie rôzne tvary koláčikov.
Sadlovníčky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.