Dnes si pripravíme brokolicu, ktorú ochutíme aj zázvorom aj citrónovou šťavou. Brokolica totiž patrí podľa štúdií k zelenine s najsilnejším ochranným účinkom proti rakovine. Profesorka Katarína Horáková, ktorá je aj autorkou knihy Oddelená strava vie, ako pripravovať brokolicu, aby spĺňala požadované kritéria zdravého stravovania a s Beátou Repíkovou sa vybrala na nákup pred prípravou obeda.
Brokolicové rezance Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
75 g širokých točených rezancov z tvrdej pšenice, soľ, 400 gramov brokolice, 10 gramov čerstvého zázvoru, 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 2 strúčiky cesnaku, trochu korenia, čili, pol citróna, štipka nerafinovaného cukru.
Postup:
V neosolenej vode varíme rezance. Brokolicu roztrháme na malé ružičky a stonku nakrájame na tenké plátky, po dvoch minútach brokolicu pridáme k rezancom a ešte ich povaríme. Medzitým nastrúhame zázvor najemno a rezance s brokolicou scedíme. Do panvice dáme zohriať olej, pridáme roztlačený cesnak, zázvor korenie a čili a krátko podusíme. Potom pridáme rezance s brokolicou spolu všetko zmiešame a pokvapkáme citrónovou šťavou a dochutíme štipkou cukru.