S etnologičkou Katarínou Nádaskou celý týždeň pripravujeme jedlá, ktoré obsahujú nejaké afrodiziakum. Recepty našej známej odborníčke diktovali zamilovaní z rôznych regiónov Slovenska. V pomyselnej kuchyni autorke tejto nevšednej kuchárskej knihy asistovala Janka Bleyová.
Láska pod omáčkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V prípade, že chcete milovanú bytosť prekvapiť niečím špeciálnym, môže to byť aj jedlo zvané: Láska pod omáčkou. Potrebujete tieto suroviny:
• 1 losos
• 1 citrón
• 120 g masla
• rasca
• soľ
Bylinková omáčka
• 3 byľky petržlenovej vňate
• štipka soli
• 100 ml mlieka
• 1 PL hladkej múky
• 250 ml sladkej smotany
• zopár lístkov bazalky
• štipka kardamómu
POSTUP
Vypitvaného lososa nakrájame na kúsky, alebo podkovičky. Potom si
pripravíme základ na bylinkovú omáčku: petržlen a lístky bazalky nasekáme najemno. V malom množstve mlieka rozmiešame lyžicu hladkej múky, premiešame so zvyškom mlieka a so smotanou. Pridáme štipku kardamómu. Kúsky lososa pokvapkáme citrónovou šťavou, jemne zaprášime múkou a položíme na panvicu s rozohriatym maslom. Mäso osolíme, posy peme rascou a opekáme dozlatista z oboch strán. Keď je losos opečený a mäkký, vyberieme ho. Na panvicu s maslom, nasypeme nasekané bylinky, necháme prehriať, potom zalejeme mliekom a smotanou. Ochutíme soľou, môžeme aj okoreniť. Upečeného lososa polejeme bylinkovou omáčkou a ozdobíme plátkom citróna. Podávame so zemiakmi, alebo so zeleninovým šalátom.