Jesť vonku na ulici je aj u nás stále populárnejšie. Čitatelia prestížneho amerického časopisu na otázku Kam treba ísť za najlepším pouličným jedlom? odporúčali thajský Bankog, marocký Marakéš, talianske Palermo, vietnamské Hočiminovo mesto, ale aj Istanbul, Mexico City, či belgický Brusel. Možno sa postupne na mapu najzaujímavejších streetfodových prevádzok, teda pouličných jedál, postupne zapíše aj Bratislava, pretože streetfoodová scéna aj tu pomaly silnie. A nájdu sa na nej aj jedlá, ktoré inde vo svete nenájdete. Ako napríklad klasická slovenská fašírka. Tatiana Šušková sa zhovára so zakladateľom kráľovstva fašírok na kolesách Jurajom Ceckom.
Sviatočná fašírková roláda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Sviatočná fašírková roláda
500g mletého mäsa
3 rožky
2 dcl mlieka
1 vajce
1 cibuľa
5 strúčikov cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
rasca
majoránka
mletá červená paprika
2 PL horčice
1 PL petržlenovej vňate
strúhaný syr
4 ks varených vajec
Rožky namočíme v mlieku.
Pridáme mäso, vajce, koreniny a horčicu.
Cesnak pretlačíme a cibuľu a petržlenovú vňať rozmixujeme na jemno.
Pridáme strúhaný syr.
Pekáč potrieme olejom, polovicu zmesi rozložíme na spodok pekáča.
Varené vajcia rozpolíme a uložíme ich na zmes za sebou po 4 ks do dvoch priamok. Následne na to navrstvíme zvyšnú polovicu zmesi tak aby sa vedľa seba vytvorili dve rolády.
Vrch posypeme strúhankou, zakryjeme alobalom a dáme piecť na 200 stupňov na 60 minút.
Následne alobal odložíme a ešte odkryté zapečieme 15 minút pri rovnakej teplote. Podávame so zemiakovou kašou a pečenou cibuľkou.