Kto by nepoznal fašírky? Staré dobré osvedčené fašírky, klasické jedlo, ktoré nikdy nesklame, zachráni a zasýti. Každý z nás má svoj overený recept na domáce fašírky. Doma ich však už dnes pripravujeme menej a v ponuke reštaurácií a prevádzok verejného stravovania je toto jedlo na okraji záujmu. Ak sa len predsa len v ponuke objaví , raz dva je rozchytané... či skôr zjedené . Aj to bol jeden z hlavných dôvodov prečo sa Juraj Cecko s manželkou rozhodli oživiť netradičným spôsobom tradičné jedlo našich babičiek. Na rôznych streedfoodových podujatiach – teda tam, kde sa jedlo ponúka na ulici - pozývajú milovníkov tejto pochúťky do Fašírkova. A Tatiana Šušková si ho tento týždeň pozvala do Kulinária, aby vás presvedčila, že nie je fašírka ako fašírka a že fašírkových variácií si môžete v kuchyni pripraviť od výmyslu sveta. Dnes ale začíname klasickou fašírkou, najskôr pohľadom do histórie tohto jedla.
Klasické fašírky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na klasické mäsové fašírky pre 4 osoby potrebujeme:
500 g mletého mäsa – najlepšie kombináciu bravčového a hovädzieho
3 rožky
2 dcl mlieka
1 vajce
1 cibuľu
5 strúčikov cesnaku
Soľ
Mleté čierne korenie
Rascu
Majoránku
Mletú červenú papriku
2 PL horčice
1 PL petržlenovej vňate
Strúhanku
Olej
Postup: Rožky namočíme v mlieku. Pridáme mäso, vajce, koreniny, horčicu. Cesnak pretlačíme a cibuľu a petržlenovú vňať rozmixujeme na jemno. Zo zmesi vytvarujeme fašírky, obalíme ich v strúhanke a vypražíme ich na rozpálenom oleji.
Zemiaková kaša s pečenou cibuľkou
1 kg zemiakov, mlieko, maslo, soľ, 2 veľké cibule, hladká múka, meltá červená paprika, olej.
Zemiaky uvaríme vo vode, scedíme, pridáme maslo, mlieko. Vyšľaháme ručným mixérom, dochutíme soľou. Posypeme opečenou cibuľou, ktorú sme nakrájanú na kolieska, obalenú v múke a červenej mletej paprike vysmažili v oleji.