V nasledujúcich minútach doprajeme štipku kulinárskeho umenia aj vám pri rádioprijímačoch. Budeme piecť a povieme si postup na prípravu regionálnej špeciality z oblasti Malých Karpát. Miroslav Würfl zašiel za našou poslucháčkou, pani Ankou z Bratislavy, ktorá dnes pripraví ťahanú štrúdľu. Najskôr sa dozvieme, aké suroviny budeme potrebovať.
Ťahaná štrúdľa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: pol kila hladkej múky špeciál, trošku soli, a deci oleja. S vlažnou vodou si zarobíme cestíčko, aby malo optimálnu konzistenciu, teda nesmie byť riedke ani veľmi husté. Cesto si rozdelíme na dve polovice a pod utierkou ho necháme odpočívať asi 10 minút. Pripravíme si aj plnku, napríklad z tmavého hrozna s makom. Ešte budeme potrebovať olej, vanilkový aj práškový cukor, ktorý zmiešame s makom. Na stôl si položíme väčší obrus, pomúčime ho hladkou múkou a rozvaľkáme si na ňom cestíčko, ktoré natiahneme po celej dĺžke stola. Na cesto vysypeme mak, hrozno - asi do jednej tretiny - mak polejeme dvomi polievkovými lyžicami oleja, cesto na krajoch odrežeme, konce štrúdle preložíme, zrolujeme obrus, a štrúdľu dáme na plech, na ktorom je papier na pečenie. Takto postupujeme aj s druhou polovicou cesta. Obe štrúdle ešte na povrchu potrieme olejom a dáme do rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 20 až 25 minút, po upečení ešte štrúdľu zľahka posypeme práškovým cukrom a hneď môžeme podávať.