Dnešnou Popolcovou stredou sa nám začína pôstne obdobie, tak vám tentoraz ponúkneme bezmäsité jedlo.
Niektorí z nás špenát obľubujú, iní majú voči nemu averziu, možno už od detstva. No špenát je jednou z najvýživnejších potravín na svete, ktorá má zároveň minimum kalórií. Jedna šálka tejto chutnej listovej zeleniny obsahuje viac ako dennú odporúčanú dávku vitamínov K a A, takmer celú dávku mangánu a kyseliny listovej a 40 percent horčíka. Nájdeme v ňom množstvo ďalších živín vrátane vlákniny, vápnika a bielkovín. Vraj pôsobí aj ako prevencia proti rakovine. V špenáte je totiž viac ako desať rôznych flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky. Bojujú proti účinkom nebezpečných voľných radikálov, ktoré sa spájajú práve s týmto zákerným ochorením. Istý výskum napríklad ukázal, že ženy, ktoré pravidelne konzumujú špenát, menej riskujú rakovinu prsníka. Vedci sa tiež nazdávajú, že môže pomôcť aj pri rakovine kože, či žalúdka. Dosť bolo chválenia, tejto zeleniny. Ideme chystať špenátovú roládu. Recept nám povie pani Ružena Borzová z Bratislavy.
Špenátová roláda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Recept na špenátovú roládu nám dala pani Ružena Borzová z Bratislavy.
Potrebujeme: 400 g mrazeného špenátu, 100 g hladkej múky, 3 vajíčka, 2 strúčiky cesnaku, 125 g masla, mletý muškátový orech, tavený syr v črievku. A ako si pripravíme plnku: 2 vajíčka uvarené na tvrdo, jedna cibuľa, polovica červenej papriky kapie, mleté čierne korenie a soľ.
Špenát rozmrazíme, dáme do misy, pridáme múku, žĺtka a prelisovaný cesnak. Dochutíme muškátovým orechom a soľou. Dobre to premiešame a pridáme sneh z bielkov. Túto zmes dáme na plech, samozrejme, cesto dáme na papier na pečenie, pečieme na 180 stupňov. Upečené cesto zrolujeme aj s papierom a necháme ho vychladnúť. Medzitým si robíme plnku. Pokrájame na drobno uvarené vajíčka, maslo vymiešame so syrom do peny. Pridáme posekanú cibuľu, vajíčka, papriku, dochutíme čiernym korením, vegetou a soľou. Vychladnuté cesto opatrne rozvinieme, odstránime papier a potrieme plnkou a roládu zvinieme. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na noc stuhnúť.