V Kulináriu pokračujeme druhým receptom s vôňou gaštanov, ktorý mám isto dobre padne ako súčasť obeda, či samostatne na večeru. Navyše, pri jeho príprave spojíme dve sezónne potraviny – huby aj gaštany. Krémovú polievku sa Iveta Pospíšilová učila variť od Emílie Ondruškovej z Nitry.
Krémová gaštanová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si bezlepkový recept pre osem osôb.
Potrebujeme: 3 polievkové lyžice masla, stredne veľkú cibuľu, 1 mrkvu, 2 stonky zeleru, 2 a pol šálky čerstvých olúpaných gaštanov, smotanu, 4 šálky vývaru, biele víno, pol lyžičky nového bieleho korenia, 1 polievkovú lyžicu čerstvého alebo 1 čajovú lyžičku sušeného tymianu, bobkový list, huby, trochu cesnaku, soľ.
Postup: V hrnci rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a na miernom ohni necháme zosklovatieť. Pridáme nakrájanú zeleninu, dusíme 5 – 7 minút. Pridáme olúpané gaštany, vývar a vodu, mleté korenie, bobkový list, soľ, tymian. Varíme 20 – 25 minút, kým gaštany nezmäknú. Vyberieme z polievky bobkový list. Polievku do hladka rozmixujeme, vrátime nad plameň, pridáme 2 polievkové lyžice vína a asi deci tučnej smotany. Huby podusíme v 1 polievkovej lyžici masla, až kým nezmäknú. Podlejeme ich troškou vína a ešte 1 minútu podusíme. Potom vložíme do polievky. Servírujeme ju do misiek a dekorujeme hubami.