Varené gaštany si už niekoľko rokov môžeme dopriať po celý rok. Ide o dovozové gaštany z Ázie. Niet však na čerstvé sezónne, na ktoré sa tešíme celé leto. Pečieme ich na panvici, či v trúbe. Rozvoniava nimi celá kuchyňa. Ich čas sa blíži. Kým sa začnú otvárať, naučíme vás, ako ich využiť širšie pri príprave jedál. Počas tohto týždňa nám o tom porozpráva Emília Ondrušková z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied. Je členkou autorského kolektívu publikácie Gaštan jedlý na Slovensku a v Európe. Tieto obľúbené hnedé plody, ktoré dozrievajú v pichľavých zelených čiaškach na impozantnom gaštane jedlom sa zaraďujú medzi zeleninu.
Vajíčka plnené gaštanovou nátierkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si recept na Vajíčka plnené gaštanovou nátierkou.
Potrebujeme: vajíčka, gaštany, tavený syr, soľ, prípadne avokádo.
Postup: Uvaríme vajíčka, ochladíme a vyberieme z nich žĺtka. Gaštany pred varením pozdĺžne narežeme v najširšej časti. Varíme v šupke asi 30 – 40 minút. Ošúpeme, odstránime farebnú časť – oplodie a osemenie tak, aby ostal čistý biely plod. Potom nastrúhame alebo prepasírujeme a získame čisté, neochutené gaštanové pyré. Toto môžeme ešte niekoľkokrát prepasírovať a dochutiť. Pyré zmiešame so žĺtkami, pridáme tavený syr a touto zmesou naplníme vajíčka. Zvyšnú zmes môžeme využiť na plnenie avokáda alebo ako nátierku na chlieb, či hrianku.