Tvarohové šišky

Tvarohové šišky

Sú jedlá, o ktorých sme presvedčení, že sú naše, typicky slovenské - kapustnica, bryndzové halušky, haruľa, zemiaková placka, či lokše. Ale šišky? Veď tie poznajú všade naokolo, len sa ináč volajú, aj v rámci Slovenska. Pampúšky, chraple, kreple, fulanki, milostki, berouki. Nemci im hovoria Krapfen, v Čechách sú to Boží milosti, v Holandsku Olienbollen - Olejové gule. Ale najväčší úspech majú v USA a Kanade. Zo šišiek pre námorníkov sa stali šišky s dierou v strede a dostali názov- Donuts. Tvoria populárne raňajky a ročná spotreba týchto presladených, cukrovými polevami glazovaných šišiek už koncom minulého storočia prekročila v USA magickú hranicu desať miliárd. My zostaneme doma, na Slovensku, kde recept na jednoduché Tvarohové šišky povedala Slávka Grošaftová zo Šiah Hane Michalčíkovej.   

Tvarohové šišky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Tvarohové šišky podľa receptu Slávky Grošaftovej zo Šiah budeme potrebovať: 250g polohrubej múky, jednu lyžičku sódy bikarbóny, 250 g tvarohu, 2 vajcia, jednu lyžičku práškového cukru, štipku soli, 2 lyžice rumu, olej na vyprážanie, džem a práškový cukor na posypanie.  Pripravíme ich nasledovne: Spomínané ingrediencie vymiešame, získame cesto, ktoré vyvaľkáme na hrúbku jeden centimeter a postupne vykrajujeme kolieska. Na hornej strane vytlačíme prstom do cesta jamku a šišky vyprážame v horúcom oleji , najskôr jamkou dolu. Hotové napĺňame džemom a posypeme cukrom. 

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame