Je nedeľa, a tak je namieste otázka: Vyprážate rezne alebo pečiete klasické kurča s plnkou? Dnes vás naučíme ako ušetriť čas, nestráviť celé predpoludnie v kuchyni a aj tak pripraviť chutné a zdravé jedlo – aj o tom je slow food kuchyňa. V kulináriu sme sa celý týždeň o nej rozprávali s Petrou Molnárovou a Anettou Vaculíkovou. Hnutie slow food v sebe spája radosť z dobrého jedla so zodpovednosťou k miestnym komunitám a k životnému prostrediu. V skratke zhrnuté – rozumné nakupovanie zdravých, lokálnych a sezónnych potravín, šetrný spôsob prípravy jedla a návrat k receptom tradičnej kuchyne. A aj keď k nedeli patrí skôr opuletné jedlo, po ktorom sa nám nechce vstať, my si dnes pripravíme niečo rýchle, zdravé a čo využije „chladničkové“ zdroje z celého týždňa:
Cestoviny so zeleninou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Cestoviny s paradajkovou omáčkou a strúhanou zeleninou, sú ideálnym jedlom pre deti.
Potrebujeme:
1 cibuľu
3 mrkvy
1_2 cukiny
Veľká miska paradajkoveho pretlaku
Oregano a tymian
Syr pecorino alebo parmezán
1 PL prepusteného masla / ghee
Cestoviny pre 4 osoby
Ľubovoľné obľúbené cestoviny uvaríme podľa návodu.
Medzičasom si pripravíme rýchlu omáčku, na ktorú potrebujeme 1 cibuľu, 3 veľké mrkvy, 1 - 2 cukiny, (a / alebo inú zvyškovú zeleninu), oregano a tymián podľa chuti. A tiež veľkú misku paradajkového pretlaku alebo kúsky paradajok.
Všetku zeleninu nastrúhame na jemnom strúhadle.
Na 1 lyžičke masla prepusteného masla opečieme na strednej teplote všetku zeleninu, tak aby sa odparila šťava a zelenina sa prevoňala a orestovala.
Následne ju ochutíme bylinkami a jemne osolíme.
Pridáme paradajky a šťavu.
Na dosladenie môžeme použiť za malú hrsť sušených hrozienok alebo medu.
Podávame všetko spolu dobre premiešané.
Dozdobíme zopár kúskami čerstvým paradajok a postrúhaným parmezánom alebo pecorinom alebo iným obľúbeným syrom.