Hnutie Slow food v sebe spája radosť z dobrého jedla so zodpovednosťou k miestnym komunitám a životnému prostrediu. Jeho cieľmi sú priviesť ľudí späť k výživným jedlám, k uvedomelej potravinovej produkcii, k spomaleniu tempa pri nakupovaní, príprave a konzumácii jedla, ale aj k návratu záujmu o to, čo jedia. Recepty do tohtotýždňového Kulinária ponúkli Tatiane Šuškovej propagátorky tohto hnutia na Slovensku Anetta Vaculíková a Petra Molnárová. Pre koho sú tieto recepty určené?
Tvarohovo-slivkové pirohy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
250g polohrubej pšeničnej alebo špaldovej múky
1 vajce
Cca 1 dcl vody
2PL (domáceho) slivkového lekváru
100g hrudkovitého tvarohu
Strúhanka, mletý mak cukor na posypanie
80g masla na roztopenie
Poznámka: Špaldová múka "zhltne" tej vody trošku viac.
Na stred veľkej dosky vysypeme múku, spravíme jamku a rozbijeme do nej vajce. Začneme miešať a postupne pridávame vodu, až kým nám hnietením nevznikne nelepivé, ale stále vláčne cesto.
Miestami ho môžeme zľahka posypávať múkou, aby sa ľahšie vytvaroval bochník. Takto pripravené cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenko (približne 2mm).
Trik je v tom, že zhora síce cesto pri vaľkaní múčime, no veľmi jemne, aby sa nám pirohy dobre lepili.
Cesto nakrájame na štvorce asi 2,5 alebo 3x3 cm.
Každý štvorec chytíme do ruky, do stredu dáme malú lyžičku plnky vymiešanej
z tvarohu a lekváru. Do kríža stredom prehneme a dokola popritláčame.
Pirohy varíme vo vriacej vode dovtedy, kým nevyplávajú na povrch (približne 4-5min), scedíme ich a polejeme roztopeným maslom.
Medzičasom si zľahka opečieme na panvici s 1PL masla so strúhankou.
Hotové pirohy podávame posypané strúhankou a pomletým makom podľa chuti zmiešaným s kokosovým cukrom. Pre tých, čo milujú tradičné chute, vynechajte cukor a pokvapkajte tanier medom a nezabudnite na zopár kúskov čerstvého ovocia